H0-Baan

Inleiding

Van oorsprong een vereniging voor N-spoor modelbouw (schaal 1:160) werd een aantal jaren geleden besloten ook een modelbaan op schaal H0 (1:87) te realiseren. Gekozen werd voor hetzelfde tijdperk als waar onze N-spoor baan in werd gezet: rond 1965.

Op deze baan is het centrale thema het station Nijmegen en de naaste omgeving. Daarnaast komen delen in de buurt van het station tot leven. Het is niet de bedoeling om Nijmegen 1:87 na te bouwen, maar de modellen op de baan moeten de indruk wekken hoe Nijmegen er ongeveer heeft uitgezien rond die tijd.

Station Nijmegen 1954:

©Spoorwegmuseum

Op dit moment

Op dit moment zijn we bezig met de aanleg van de sporen zoals die achter het station liggen. Ook is het station al klaar, als ook het belendende postkantoor. Iets anders dat loopt is het uitzoeken waar precies op het station seinpalen en andere bebouwing stond.

Naar de toekomst

Uiteindelijk wordt het een hele grote baan. Voorlopig houden we ons alleen bezig met het station, de sporen achter het station en een paar aanpalende bebouwingen. Met name springt er uit het kunstwerk waar het spoor naar de brug gaat: het zuidelijke landhoofd. Een historisch gebouw. Dit is de eerste fase.

bron: Het Landhoofd

Naar de toekomst komen er nog drie fases bij:

  • het rangeer terrein
  • een deel van de lijn naar Venlo
  • De brug over de Waal

Uiteindelijk verwachten we zo’n 30 meter aan lengte.

Heeft u nog informatie, foto’s, tekeningen,  etc. over het station Nijmegen in de 60-er jaren van de vorige eeuw laat het ons weten! Mogelijk kan het ons verder helpen om het station en de omgeving ervan zo waarheidsgetrouw na te bouwen.

Bijgewerkt op: 23 juni 2024